Kongsi Cerita Turbah Karbala

dipetik dari
Nukilan Ibnu Azmi

Salam wa rahmatollah. Bismillah.

Hari ini saya nak berkongsi satu kisah yang dialami oleh seorang saudara muda kita, berkaitan kisah ajaib tanah Karbala. Memang telah diriwayatkan banyak dari para Aimmah(as) kita tentang kemuliaannya. InsyaAllah. Namanya Hussain[sayalah orangnya(husaynjan.wordpress)].Al kisah..

nak cerita ni..
waktu saya spm dulu..saya bwk kawan saya tiga org balik rumah utk study jap sebelum pergi sekolah balik(sebab ada paper ke 2)..sebelum cerita lebih lanjut saya nak bagitahu yg 1 dari 3 kawan saya ni ada ilmu..ilmu tu arwah datuk dia wariskan..so,die ni bukan budak biasa lah..die dah biasa dah dgn benda2 yg bersangkut paut dgn alam ghaib
waktu kami berhenti sekejap dari study tu..saya ckp kat dorang yg saya ni syiah..dorang tak terkejut..sbb kat skola pun saya mahir sgt bab syiah..(dlm pendidikan Islam form 4 or form 5 ade cerita berkaitan syiah)..
then,saya ckp kat dorang yang syiah ni solat,,sujud atas tanah yg lebih dikenali sebagai turbah..(rumah saya 2tingkat..waktu ni kami kat tingkat bawah..bahagian ruang tamu)
pastu..salah sorang kawan saya nak tengok mcm mana bentuk turbah yg saya maksudkan..so,,saya pun naik atas.. pergi bilik saya..saya ambil turbah byk2..ade yg besar dan ade yg kecik..(waktu saya ambil turbah kat bilik saya tu..demi Allah saya langsung x ambil ape2 minyak wangi pastu spray kat turbah tu or dekat badan saya)
then..saya pun turun bawah..waktu saya dah nak sampai kat meja..3 org kwn saya tu pun bersedia nak tengok..dorang bangun dari kerusi menuju ke meja..saya pun kemudiannya letaklah turbah2 tu atas meja..
then..2 org kwn saya pun pegang dan sentuh turbah tu..tapi yg lagi sorang(yg ade ilmu ni) mcm takut2 nak pegang..saya pun ckp lah
“pegang je lah..bukannya ada ape2 pun”
tapi die senyap je..
pastu die nk pegang tapi dia ambil tgn kwn saya untuk pegang..(mean,,die xsentuh turbah tu..tapi die sentuh tgn kwn saya yg sentuh turbah tu..)
bila die dah buat mcm tu..barulah die pegang dan ambil turbah tu..then masing2 kawan saya kembali ke kerusi..
pastu..kwn saya yg ada ilmu tu..dia cium[bukan cium guna mulut..-tapi cium guna hidung(ambil bau)] turbah tu…lepas tu..die ckp kat saya
“bau wangi sen(husayn -nama saya-)”
‘apa yg wangi??’
“benda ni”
‘betul ke ..mcm mana bau die..korang ade bau wangi tak kat bende ni(turbah)’-saya tanya kat kwn2 yg lain.
“x bau ape2 pun” jawab dorang
pastu kwn saya yg ckp turbah tu bau wangi die start ckp
“waktu kau dtg..aq terhidu bau wangi..sekejap je bau die..tapi kuat…aq ingat ke waktu kat atas tadi kau pakai minyak wangi..”
‘mana ade.aq tak pakai ape2 minyak wangi pun’
“itulah pasal..so,benda ni lah yg keluarkan bau tu.”
‘sekarang ni bau lagi x???’
“dah tak bau dah..tadi je die bau..waktu kau datang tu..tapi sekejap je”
‘boleh x kau buatkan die supaya bau balik’
“die bukannya kita boleh bau semata-mata..die datang sendiri bau tu..”
‘macam mana bau die..wangi sangat ke’
“aq xtaw nak ckp mcm mana..tapi wangilah..lembut je bau die”
then..saya pun terdiam..takjub jugak waktu tu dlm hati saya..saya pun terfikir-fikir..agaknya apa lah bau tu..
then…belum lama selepas tu..kawan saya ckp yg die terhidu lagi bau tu..
tapi saya xbau..saya tanya kawan saya yg lain..dorang pun x bau ape-ape..pastu salah sorang dari dorang tanya
“bau ape???aku xbau ape2 pun”
…sampai sini jelah..yg selepas tu kami buat benda2 yg xdek kaitan dgn kes bau wangi ni..>>
tapi cerita ni tak berakhir sampai disini..tujuan utama saya bagitahu encik ibnu azmi bahwa kejadian ni berlaku ditingkat bawah ruang tamu rumah saya adalah kerana….citer kat bawah ni
________________________________________
saya kemudiannya ajak dorang naik atas masuk bilik saya..saja nk tengok2 bilik saya jap..dorang pun setuju..
bila kami dah ada dalam bilik saya..kwn2 saya pun ada yg terus baring atas katil saya..yg sorang lagi(yg ade ilmu ni) tengok muka kat cermin almari saya..pastu die buka almari tu..waktu ni die xckp ape2..cuma,oleh kerana dlm almari tu ade byk buku2..ade buku syiah ade buku suni..die pun ambil satu buku ni.buku ni mengisahkan tentang jin ifrid..pastu die ckp die nak pinjam buku tu..saya pun kasi lah..(tapi bukan ni yg saya nak cerita)..
then..waktu tu dlm pukul 1.30pm kot..dh masuk zohor..kitorang pun nk smayang..pastu saya ckp smayang kat bawah lah..bilik saya sempit..dorang pun setuju..kami pun keluar lah dari bilik tu..selesai pintu bilik saya dah tutup..kawan saya yg ade ilmu tu ckp kat saya
“tadi bau lagi sen”
‘bila??’
“dekat almari kau..bau yg sama dgn bau kat bwh tadi(waktu kat ruang tamu)”
then..saya nak pastikan sama ada,ada turbah atau x..saya msuk balik bilik saya..saya pun bukak almari..mula2 saya tengok kat bahagian buku2..saya cek.,,tak ada turbah..then saya cek pula bahagian saya letak benda2 saya(sikat,minyak rambut,dll)..tapi xjumpa..saya xpuas hati..saya cek pulak dlm laci almari..pun tak ada turbah..saya pun putus asa..
then kami pun turunlah bawah nak smayang..
then..kami pun grak gi skola balik..nak ambil papaer 2 SPM.
kira2 dlm 2 hari selepas tu..saya teringat2 balik peristiwa tersebut..saya terfikir2 agaknya bau ape yg kawan saya bau tu..sampai dlm almari pun terbau..saya cek kat situ xada turbah..bau apa lah agaknya..
saya tertanta-tanya..
then barulah saya teringat yg saya ada simpan turbah kat dlm almari tu sebelum ni..cuma saya tak ingat..sama ada saya dah keluarkan ke atau belum..saya rasa saya dah keluarkan sbb saya cek hari tu x ada turbah pun..tapi hati saya berbahagi..hati saya kuat mengatakan saya belum keluarkan..
so..kali ni saya cek betul2..saya selongkarkan semua isi dlm almari tu..then,,saya nak keluarkan topi saya..waktu saya keluarkan topi saya tu lah..saya nampak 2 turbah kecik..puaslah hati saya..jadi,saya betul2 yakin bahwa yg kawan saya bau tu adalah bau turbah..
saya memang takjub akan hal ini..
pada saya,,tanah karbala memang begitu mulia,,sehinggakan kawan saya dapat menghidu bau wangian pada tanah tersebut..alangkah bes nya kalau saya pun dapat bau apa yg die bau…
Posted by Ibnu Azmi at 9:13 PM

tambahan!!!

2 turbah yg saya jumpa waktu nk keluarkan topi saya,,mulanya tersorok bawah topi..atau dlm kata lain tertindih or tertutup dgn topi..sbb itulah waktu kali pertama saya cek kat almari tu..saya xnampak turbah..sebab 2 turbah tu tersorok/tertindih oleh topi saya..[waktu tu saya x terfikir nak angkat topi tu]

so..apa yg saya nak ckp ialah..walaupun turbah tu terlindung..tapi ia masih mampu mengeluarkan aroma wangiannya..masya Allah.

3 comments:

SpaWnY said…

salam wa rahmatullah…

pengalaman tentang kebenaran.. beruntunglah kawan kamu yang satu tu…kerana dapat mencium berkali-kali wangian Karbala…sedangkan saya hanya dapat mencium baunya sekali sahaja, itupun sekadar beberapa saat sahaja.. Alhamdulillah.

April 10, 2011 9:35 PM
abu qarnayn said…
saya juga ada kisah….

ia terjadi lama dulu…. sebuah madrasah terkenal (tempat dirahsiakan)
pelajar disitu sudah kenal aliran syiah juga terdapat beberapa guru syiah tapi hanya mengajar nahu sorof bahasa arab tidak untuk hadis, alquran dan tauhid….

terjadi peristiwa histeria selepas solat isya’ kalau tak silap di DALAM surau… hanya pelajar wanita sahaja yg kena… seorang ustad biasa ada disitu….

bacaan yaasin ayat kursi dan lain lain doa dilakukan segera…. lebih 30 minit…. masih histeria….

seorang ustad yang dihormati (alim) dimadrasah itu kebetulan tidak ada… (keluar atas jemputan luar)lalu hadir seorang ustad yang dikenali aliran syiahnya….. hanya berikan sekeping kertas doa untuk dibaca pada ustad biasa itu… kemudian beliau pulang….

saya tidak mengerti tapi tahu serba sedikit aliran syiah ini ketika itu…. berdasar bacaan doa itu terdapat hasaan wa husayn… jadi saya pasti doa itu aliran syiah…. rakan rakan lain juga tahu hal tersebut….

ajaibnya selesai bacaan itu histeria pun terhenti suasana sunyi seketika….. sayang.. saya tak tahu doa apa yang dibaca….

April 10, 2011 9:48 PM

Nur Rebecca said…

Subhanallah,takjub dgn kisah di atas.
pengalaman saya pun lebih kurang.

masa saya mula2 nak kenal AB,ada seorang kawan bagi saya turbah.saya tak faham dan tertanya2 apa benda ni?kenapa dia bagi?mula-mula dpt,sy cium,mmg ada bau wangi..wangi sangat.saya pun tnye dia ade letak mnyk wangi ke?dia kata xada pun.lama-lama,bau tu makin hilang tapi sampai sekarang saya masih ingat lagi bau tu.walaupun sy xtahu apa turbah masa tu,tapi saya tahu,ia adalah sesuatu yang istimewa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: