Dialog SUNNI – SYIAH di Peshawar -Pengenalan-

 

Dialog SUNNI – SYIAH di Peshawar

Aqai Sultanul Wa’ezim Shirazi adalah seorang pendakwah dan ulama Iran yang terkenal. Belia telah berkunjung ke India pada tahun 1927 (1345H), ketika usianya 30 tahun. Kerana ketinggian ilmu tentang agama, hadith, sejarah, dan juga tafsir al-Qur’an beliau telah diberikan sambutan yang hangat di mana sahaja beliau pergi.

Belia kemudiannya dipelawa dan bersetuju untuk menghadiri satu perbahasan agama dengan orang-orang yang tidak sefahaman dengannya. Pada 23 Rejab 1345H, satu majlis dialog telah diatur, yang dihadiri oleh beratus-ratus pengikut dari berbagai-baga aliran kefahaman.

Dialog ini di adakan di kediaman Mirza Ya’kub Ali Khan Qizalbaah di Peshawar. Dialog ini berlangsung selama sepuluh malam berturut-turut. Dua wakil dari pihak lawan adalah ulama terkenal Kabul dari Multan bernama Hafiz Mohd. Rasyid dan Syaikh Abdul Salam. Dialog tersebut telah dicatatkan oleh empat orang pemberita dari kalangan dua ratus hadirin (Syi’ah dan Sunni), dan disiarkan di dalam akhbar tempatan pada keesokkan harinya. Aqai Sultanul Wa’ezeem telah menyusun semula dialog dan perbincangan yang berlangsung itu di dalam bukunya yang berjudul “Shaba -e-Penshawar” atau “Malam-malam di Peshawar.” Berikut adalah terjemahan dari buku tersebut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: