Fitnah: Tiada Masjid Sunni di Iran? Benarkah?

Masjid Jami’ Ahlusunnah di Bandar Abbas, Iran


Posted by unggaspagi

انما یعمر مسجد الله من امن با لله و الیوم الاخر

Assalamualaikum wt…

Kali ini saya ingin berkisah tentang Masjid Ahlusunnah yang di dakwa oleh golongan Wahabi tidak wujud di Iran. Malah lebih parah lagi mereka berbohong bahawa golongan Syiah membunuh saudara kita Ahlusunnah. Innalillah Wa Inna Ilaihiraji’un!!!!!

Semoga Allah melindungi kita dari pembohongan ini. Dalam Chatbox blog Tentera Dajjal seorang netter mengatakan Masjid Sunni tiada sama sekali di Iran.Entahlah apakah dia benar-benar melihat sendiri atau berdasarkan khayalannya sahaja? Beliau turut mengatakan polisi negara Iran, jikalau ada Sunni di Iran mereka akan ditangkap dan dibunuh!!!

Namun beberapa hari kemudian datang lagi seorang netter yang lain membawa link berita seorang ulama Sunni dibunuh di depan sebuah Masjid:

Oh mengapakah mereka harus berbohong? seorang mengatakan tiada masjid Sunni di Iran manakala seorang yang lain membawa link (http://www.asharq-e.com/news.asp?section=1&id=14699) berita seorang ulama Sunni dibunuh di depan Masjid? apakah betul tiada masjid Sunni di Iran? Beberapa hari kemudian datang seorang lagi netter memaklumkan memang ada komuniti Sunni di Iran!!!

Setelah saya teliti ternyata pernyataan tersebut hanyalah keluar daripada seorang fanatik pada ajaran Wahabi.

Ini adalah foto-foto perasmian Masjid Jami’ Bandar Abbas, Harmazegan miliknya Ahlusunnah Iran pada 31 Khordad 1387 Shamsiyah. Turut menghadiri acara ini ialah wakil Waliyul Faqih Ayatullah Na’im Abadi di daerah tersebut. Majlis dimulakan dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran pada jam 10 pagi.

Majlis dirasmikan oleh Syaikh Sayed Abdul Ba’is Qattali, Imam Jamaah Ahlusunnah Bandar Abbas.

Shalat berjamaah…

Syaikh Abdul Wahab Dzaiyyayi, beliau adalah Ulama Ahlusunnah Iran yang ke tiga berjaya menamatkan pelajarannya di Universiti Madinah Munawwarah.

Pandangan sisi masjid dengan menaranya yang cantik.

Gambar di dalam masjid

Mihrabnya

Sesuai dengan kempen Amerika memerangi Iran, golongan Wahabi pun turut bekerja secara tidak langsung di pentas sandiwara mereka. Hari ini Iran sudah berjaya menangkap ejen CIA yang bernama Abdul Malik Rigi, seorang pemimpin pergerakan militan Wahabi Jundullah. Pekerjaan mereka hanyalah membunuh dan mengebom Masjid Syiah di sekitar wilayah Balucistan. Namun Ahlusunnah Iran pun sedar dan menolak golongan Wahabi ini. Insyaallah akan saya dedahkan nanti.

Wassalam

Advertisements
Comments
2 Responses to “Fitnah: Tiada Masjid Sunni di Iran? Benarkah?”
  1. ALI RAHIMI says:

    Saya sudah pergi ke iran . saya sudah banyak kali mencari masjid sunni tapi tak ada . terutama di tehran. yang ada masjid syiah je yang bayak . di iran sunni dan syiah macam gaduh je .

  2. iyan sunni-syi'ah says:

    Assalamu alaikum wr wb, sangat masuk di akal, sunni atau syi’ah tdk semua mengamalkan amanat tdk semua baik tidak semua pula jahat. Jadi yang jahat bukan syi’ah atau sunninya yang mengajarkan kejahatan adalah pribadi dirinya sendiri yang dzalim.

    Saya seorang ahlu sunnah banten-indonesia mengucapkan terimakasih atas link ini sebagai penengah. Salam ukhuwah. Wassalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: